مسؤولیت ثانوی دولت و شهروندان ناشی از مسؤولیت سازمان‌های بین‌المللی از منظر اصول اخلاقی و انصاف - احمدنیا, حامد; جلالی, محمود; آرش پور, علیرضا (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی, 2020)
زمینه و هدف: نظام مسؤولیت بین‌المللی دولت‌ها، مورد پرسش فیلسوفان حقوق بین‌الملل بوده است. انتقاد اصلی آن‌ها به منصفانه‌نبودن تحمیل بار مسؤولیت بر شهروندان بی‌تقصیر دولت‌ها، به ویژه منصفانه‌نبودن نظام مسؤولیت ثانوی در حقوق بین‌الملل مربوط است. این امر موجب پیداش نظریه فردی‌بودن مسؤولیت دولت‌ها شده است. هدف مقاله حاضر تبیین این موضوع است که آیا نظام حقوقی مسؤولیت ثانوی دولت و شهروندان ناشی از مسؤولیت سازمان‌های بین‌المللی منصفانه بوده و با اصول اخلاقی سازگار است یا خیر؟ مواد و روش‌ها: در این مطالعه تحلیلی، مقالات و اسناد حقوقی منتشرشده در زمینه مسائل اخلاقی و حقوقی به صورت هدفمند جستجو شده و سپس استدلال‌های موافقان و مخالفان نظریه مسؤولیت اخلاقی و حقوقی دولت‌ها مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته‌ها: یافته‌های مقاله حاضر حاکی از آن است که نظام حقوقی مسؤولیت ثانوی دولت و شهروندان ناشی از مسؤولیت سازمان‌های بین‌المللی، نه‌تنها غیر منصفانه نیست، بلکه با تعهد به جبران خسارت زیان‌دیدگان، منصفانه و اخلاقی‌بودن این نظام حقوقی تضمین می‌شود. نتیجه‌گیری: در حقیقت مسؤولیت ثانوی دولت‌های عضو سازمان‌های بین‌المللی مطابق با اصول انصاف و اخلاق است.