تأثیر حساسیت مذهبی شهروندان بر اخلاق زیست‌محیطی - زارعی, قاسم; استادی, رسول; رخشا, رامین (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی, 2018)
زمینه و هدف: مسأله محیط زیست سالم و حفاظت از آن یکی از مهم‌ترین مسائل روز می‌باشد. بحران‌های حاصل از آسیب‌های زیست‌محیطی گسترده و غیر قابل برگشت می‌باشند و رعایت اصول اخلاق زیست‌محیطی و تأثیرپذیری آن از حساسیت مذهبی شهروندان می‌تواند به حفظ و کنترل آن کمک کند. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر حساسیت مذهبی بر اخلاق زیست‌محیطی انجام شده است. مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه کمی از نوع توصیفی ـ تحلیلی است. جامعه آماری آن را شهروندان شهرهای تبریز و مشهد تشکیل می‌دادند. حجم نمونه آماری به تعداد 431 نفر برآورد و نمونه‌گیری به شیوه در دسترس در دی ماه سال 1396 انجام شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه استاندارد حساسیت مذهبی Allport (1961 م.) و پرسشنامه اخلاق زیست‌محیطی مقیمی و رمضان (1390 ش.) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از روش تحلیل مسیر و معادلات ساختاری و نرم‌افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. یافته‌ها: نتایج حاصل از تحلیل عاملی و معادلات ساختاری نشان داد که حساسیت مذهبی (درونی و بیرونی) بر اخلاق زیست‌محیطی تأثیر معنی‌دار دارد (p=0.001). ضریب تأثیر این رابطه بین حساسیت مذهبی بیرونی و اخلاق زیست‌محیطی 0/34 و بین حساسیت مذهبی درونی و اخلاق زیست‌محیطی 0/27 به دست آمد. نتیجه‌گیری: با توجه به تأثیر حساسیت مذهبی بر اخلاق زیست‌محیطی، پیشنهاد می‌گردد برای افزایش گرایش شهروندان به رعایت هنجارهای اخلاق زیست‌محیطی ، از آیات و روایات مذهبی استفاده شود.