بررسی ارتباط بین ادراک خدا و بنیان‌های اخلاقی در بین والدین کودکان استثنایی (مطالعه موردی: منطقه 4 تهران) - کهنوجی, مرضیه; توفیقی محمدی, مریم; ایرانمنش, رضا (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی, 2019)
زمینه و هدف: ادراک فرد از خدا می‌تواند نشان‌دهنده تحول‌شناختی و میزان رشد اخلاقی وی باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین ادراک خدا با بنیان‌های اخلاقی در بین والدین کودکان استثنایی انجام شده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه همبستگی روی والدین دارای فرزند دانش‌آموز استثناییِ عقب‌مانده ذهنی مدارس دخترانه استثنایی منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 96-1395 انجام شد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 120 زوج (120 پدر و 120 مادر) برآورد گردید و نمونه‌گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه ادراک خدای Lawrence و پرسشنامه بنیان‌های اخلاقی Haidt & Graham استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS 20 تجزیه و تحلیل شد. یافته‌ها: 62 نفر (51/7 درصد) در مقطع ابتدایی، 35 نفر (29/2 درصد) در مقطع راهنمایی و 23 نفر (19/2 درصد) در مقطع متوسطه مشغول به تحصیل بودند. بین ادراک خدا و مؤلفه‌های بنیان‌های اخلاقی والدین این دانش‌آموزان همبستگی معنی‌داری مشاهده نشد (P<0/05). نتیجه‌گیری: یافته‌های تحقیق حاضر بر عدم ارتباط بین مؤلفه‌های ادراک خدا با مؤلفه‌های بنیان‌های‌های اخلاقی در بین والدین دانش‌آموزان کودکان استثنایی دلالت دارد، لذا توصیه می‌گردد سازمان‌ها و ارگان‌های مرتبط با تأمین زیرساخت‌ها و تسهیلات لازم و سایر حمایت‌های مادی، معنوی و اجتماعی، فرصت‌های برابر برای فرزندان این خانواده‌ها را فراهم سازند.