تأملی بر سیاست جنایی ایران در قبال بزه قمار؛ با تأکید بر قانون اصلاحی مواد 705 تا 711 قانون مجازات و سند پیشگیری و مقابله با قمار در فضای مجازی - میرمحمد صادقی حسین; حاجی‌وند امین; سیاری زهان صابر (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی)
زمینه و هدف: قمار به‌عنوان یکی از روش‌های تحصیل نامشروع مال، همواره مورد توجه قانونگذار بوده و راهبرد مرتبط با موازین شرعی، نقش عمده‌ای را در ایجاد حمایت کیفری در مقابل این بزه ایفا نموده است. وجود برخی ایرادات و ابهامات تقنینی ناظر بر مقابله با قمار و شرط‌بندی به‌عنوان یکی از جرایمی که با ظهور ابزار و رسانه‌های اجتماعی ابعاد جدیدی پیدا نموده، اصلاح قوانین مربوطه را ضروری ساخته بود. هدف پژوهش بررسی سیاست جنایی فعلی ایران در قبال بزه ضد اخلاقی قمار است. روش: این پژوهش با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی و بهرهگیری از منابع کتابخانه‌ای به انجام رسیده است. ملاحظات اخلاقی: در این پژوهش، امانتداری علمی رعایت شده است. یافته‌ها: طرح اصلاح مواد (۷۰۵) تا (۷۱۱) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) که با اصلاحاتی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید؛ در شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و شورای نگهبان مصوبه مجلس را تأیید نمود. علاوه بر این در این مدت، شورای عالی فضای مجازی کشور سند پیشگیری و مقابله با قمار در فضای مجازی مصوب 1401 را برای اجرا ابلاغ نمود. نتیجه‌گیری: این پژوهش به این نتیجه دست‌یافته که شورای عالی فضای مجازی با تصویب و ابلاغ سند«پیشگیری و مقابله با قمار در فضای مجازی» پیشگیری‌های سازمان‌مداری را به تصویب رسانده که با ارجاع امر به سازمان‌ها و نهادهای مختلف پیشگیری‌های اجتماعی، وضعی، رشدمدار و خانواده‌مداری را مورد پیش‌بینی قرار داده است. از سوی دیگر، با تأیید قانون فوق‌الذکر بخت‌آزمایی و شرط‌بندی نیز تعریف و تعیین تکلیف شد. پیش‌بینی اعلام جرم اجباری، تسامح صفر در ارجاع کیفری در فرض افساد فی‌الارض یا اخلالگر اقتصادی، مجازات‌های انفصال و محدودگر همه از مؤلفه‌های اصلاحی سیاست کیفری قانونگذار در قانون اصلاح مواد 705 تا 711 قانون مجازات اسلامی است.