بررسی نقش عدالت اجتماعی و بیگانگی اجتماعی در پیش‌بینی امنیت اجتماعی شهروندان تهرانی - کمالی علیرضا; ظهیری هوشنگ; شریفی منصور (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی)
زمینه و هدف: احساس امنیت اجتماعی یکی از بنیادی‌ترین اصل‌های توسعه و رفاه اجتماعی تلقی می‌شود، زیرا در صورت عدم احساس امنیت سرمایه انسانی کشور به خطر می‌افتد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش عدالت اجتماعی و بیگانگی اجتماعی در پیش‌بینی امنیت اجتماعی انجام شد. روش: روش پژوهش توصیفی ـ همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی شهروندان 18 تا 69 سال شهر تهران در سال 1401 بودند که بر اساس فرمول کوکران 768 نفر به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای (زن و مرد) انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه‌های عدالت اجتماعی ریاحی و همکاران (1397 ش.)، بیگانگی اجتماعی افشانی و جواهرچیان (1395 ش.) و احساس امنیت اجتماعی وثوقی اصل و همکاران (1402 ش.) بودند. تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با نرم‌افزار SPSS 24 انجام گرفت. ملاحظات اخلاقی: در این مطالعه، حفظ امانتداری در ارجاع به منابع و تکمیل پرسشنامه‌ها با رضایت کامل مشارکت‌کنندگان مورد لحاظ قرار گرفت و اطلاعات شخصی آن‌ها در تمام مراحل پژوهش محرمانه ماند. یافته‌ها: نتایج نشان داد همبستگی بین عدالت اجتماعی با امنیت اجتماعی (553/0=r) مثبت و معنی‌دار، و همبستگی بین بیگانگی اجتماعی با امنیت اجتماعی (665/0-‌=r) منفی و معنی‌دار بود (۰۱/0>p) و مؤلفه‌های عدالت اجتماعی، ۴/۳۰ درصد و مؤلفه‌های بیگانگی اجتماعی، ۸/۴۲ درصد از واریانس امنیت اجتماعی را تبیین می‌کنند. نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان می‌دهد که توجه به عدالت اجتماعی و بیگانگی اجتماعی می‌تواند به تبیین و توسعه امنیت اجتماعی شهروندان در جامعه کمک نماید.