فراتحلیل عوامل مؤثر بر گرایش به روابط فرازناشویی در ایران: روابط فرازناشویی - خدایی بیرامی رقیه; اروانه پونه (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی)
زمینه و هدف: روابط فرازناشویی یکی از شایع‌ترین آسیب‌های اجتماعی است که پیامدهای گسترده‌ای بر روی نظام خانواده دارد. در سال‌های اخیر تحقیقات متعددی در ایران در خصوص تمایل به روابط فرازناشویی صورت گرفته است، اما مسأله اصلی این پژوهش‌ها، عدم تسلط بر همه جنبه‌های این موضوع است. بنابراین مطالعه حاضر با بهره‌گیری از روش فراتحلیل با هدف تحلیل و ترکیب یافته‌های تحقیقات انجام‌شده در زمینه عوامل مؤثر بر روابط فرازناشویی انجام شد. روش: روش پژوهش به کار گرفته‌شده در تحقیق حاضر فراتحلیل است و جامعه آماری آن را تحقیقات انجام‌شده با موضوع تمایل به روابط فرازناشویی در ایران طی سال‌های 1401-1391 تشکیل داده‌اند. پس از طی مراحل مشخص (جستجو، غربال‌گری، شایستگی و مشمول‌بودن) نمونه‌گیری انجام گرفت و 18 تحقیق به‌ عنوان نمونه انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری‌شده، پس از كدگذاری، از نرم‌افزار جامع فراتحلیل (CMA2) استفاده شد. ملاحظات اخلاقی: با ارجاع دقیق به تحقیقات صورت‌گرفته، امانتداری علمی رعایت شده است. یافته‌ها: مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر تمایل افراد به روابط فرازناشویی در ایران عبارتند از: سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا (652/0)، سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی (620/0)، سبک دلبستگی ایمن (601/0-)، استفاده از رسانه‌های نوین (370/0)، رضایت جنسی (322/0) و نگرش مذهبی (251/0-). نتیجه‌گیری: با بهبود سبک‌ دلبستگی ایمن و کاهش سبک‌های دلبستگی ناایمن (اجتنابی و دوسوگرا)، افزایش سواد رسانه‌ای کاربران رسانه‌های نوین، ارتقای رضایت جنسی و نگرش‌های مذهبی زوجین می‌توان تا حد زیادی از تمایل افراد به روابط فرازناشویی فرو کاست.