نقش حکومت و مردم در تحقق و اجرای حقوق شهروندی - کرمی دهلان نادر; هاشمی سیدمحمد (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی, 2020)
زمینه و هدف: شهروند از دو عبارت «شهر»، محل اجتماع انسانی و «وند» عامل پیوستگی انسان به این محل اجتماعی تشكیل شده و شهروند كسی است كه به محل زندگی خود و اجتماع انسانی تعلق خاطر دارد. این شهروند مختص زمانی است كه انسان دارای حق است و در مقابل رعیت یا تبعه یا پیرو قرار می‌گیرد، لذا هدف از این پژوهش بررسی نقش مردم و حکومت در تحقق و اجرای حقوق شهروندی در جامعه است. مواد و روش‌ها: در این پژوهش به روش توصیفی ـ تحلیلی و با استفاده از داده‌های کتابخانه‌ای به صورت فیش‌برداری از منابع مرتبط با تحقیق به بررسی نقش حکومت و مردم در اجرای حقوق شهروندی در نظام جمهوری اسلامی پرداخته شده است. یافته‌ها: شهروند، یعنی انسان دارای كرامت است؛ بحث حقوق انسانی با لحاظ‌كردن كرامت انسانی و مفاهیم خاص بشری مانند حقوق بشر معنا پیدا می‌كند. چیزی به نام حقوق شهروندی وجود ندارد و عبارت حقوق شهروندی در حقیقت مجموعه قوانین مقررات امتیازات و آنچه كه به كرامت شهروندان درون ایران قرار می‌گیرد، عنوان می‌شود. نتیجه‌گیری: نتایج به دست‌آمده نشان داد که حکومت از طریق رسیدگی قضایی و غیر قضایی و مردم از طریق، آموزش، مطالبه‌گری، تقاضای دادرسی عادلانه می‌توانند در تحقق و اجرای حقوق شهروندی در جامعه نقش داشته باشند.