آثار اخلاقی کنترل تعرض جنسی در قرآن کریم و روایات اسلامی - بغدادی ابراهیم; رحمان ستایش محمدکاظم; عربیان اصغر (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی, 2021)
زمینه و هدف: تعرض جنسی یکی از جلوه‌های انحرافات اجتماعی و اخلاقی است که آثار نامطلوبی بر حوزه‌های مختلف فردی و اجتماعی می‌گذارد. به همین دلیل هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی موارد و مصادیق تعرض جنسی از منظر فقهی و همچنین بررسی آثار اخلاقی کنترل تعرض جنسی نزد آموزه‌های دینی اعم از آیات و روایات است. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی و با بهره‌گیری از منابع اسنادی و کتابخانه‌ای نظیر آیات و روایات و همچنین دیدگاه‌های فقها و اسلام‌شناسان شیعی نگاشته شده است. یافته‌ها: شیوه‌های کنترل تعرض جنسی باعث تقویت نهاد خانواده، ایجاد روحیه تعادل و میانه‌روی در اخلاق جامعه، دوری‌گزینی ثانویه از انحرافات جنسی، تقویت گرایش به ازدواج، جلوگیری از بی‌بند و باری اخلاقی، حفظ عفت و کرامت بشر و همچنین جلوگیری از تعرضات جنسی نوظهور در میان کودکان و نوجوانان می‌شود که همگی از مصادیق کنترل اخلاق در حوزه روابط فردی و جمعی هستند. نتیجه‌گیری: مصادیق متعیّن تعرض جنسی در فقه و آموزه‌های اسلامی طیف متعددی از تعرض جنسی فیزیکی، کلامی و غیر کلامی هستند که نشانگر اهمیت کرامت انسان، جلوگیری از خدشه‌دارشدن امنیت روانی و فیزیکی وی، تنبه و آگاه‌سازی جامعه از آثار نامطلوب اخلاقی و ارائه راه حل برای زیست اخلاقی مناسب و ایده‌آل است.