جرائم زیست‌محیطی و راه‌کارهای پیشگیری از آن - کشکولیان اسماعیل; شیخ الاسلامی عباس; نقوی مهدی (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی, 2019)
زمینه و هدف: امروزه محیط زیست و حفاظت از آن به یکی از مهم‌ترین ارزش‌های اجتماعی و اخلاق زیستی در جهان تبدیل شده است. این مطالعه با هدف بررسی جرائم زیست‌محیطی و راه‌کارهای پیشگیری از آن انجام شده است. مواد و روش‌ها: در این تحقیق تحلیلی با استفاده از روش کتابخانه‌ای مطالب مرتبط با موضوع گردآوری و تحلیل شد. سپس توصیه‌ها بر اساس یک رویکرد پیشگیری‌کننده و اخلاقی ارائه گردید. یافته ها: به طور کلی از مهم‌ترین معضلات زیست‌محیطی می‌توان به آلودگی هوا ناشی از فعالیت‌های صنعتی، آلودگی منابع آب از طریق ورود فاضلاب‌های شهری و صنعتی به آب رودخانه‌ها، عدم استانداردسازی در مدیریت پسماند شهری، آلودگی‌های خاک ناشی از ورود مواد سمی و نخاله‌های ساختمانی اشاره نمود. برخی از جرائم زیست‌محیطی عبارت از تهدید علیه سلامت عمومی، تخریب عمدی درختان، چرای بی‌رویه دام، ساخت و ساز غیر مجاز می‌باشند. از جمله طرق پیشگیری از جرائم زیست‌محیطی می‌توان به تحولات تقنینی، برگزاری دوره‌های آموزشی برای حقوقدانان و قضات، استفاده از مجازات‌های جایگزین حبس، مشارکت مردم و سازمان‌های غیر دولتی و مردم‌نهاد اشاره نمود. همچنین ارتکاب بیشتر جرائم توسط اشخاص حقوقی و اهمیت آن، طرح مسؤولیت کیفری اشخاص حقوقی را می‌طلبد. نتیجه‌گیری: جرائم زیست‌محیطی از مهم‌ترین معضلات جوامع بشری بوده که با تأثیرگذاری بر تمامی ابعاد زندگی افراد جامعه، توانایی تخریب آن را دارد. از این رو مشارکت عموم در امر حفاظت از محیط زیست در قالب سازمان‌های غیر دولتی، ارتقای سطح فرهنگ جامعه از طریق رسانه‌های جمعی و فضای مجازی و به روزرسانی قوانین در این حوزه توصیه می‌گردد.