تأثیر بهبود اخلاق قضایی در دادرسی حقوقی - لـله‌خانی سحر; خالقیان جواد (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی, 2020)
زمینه و هدف: قضاوت عادلانه به عنوان یکی از معیارهای اساسی در دادرسی حقوقی مورد توجه نظام‌های حقوقی مختلف است. در همین راستا، بررسی عوامل شخصی و روانی قاضی و محیط اجتماعی می‌تواند به عنوان عوامل تأثیرگذار دادرسی حقوقی مورد توجه قرار گیرند. هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی نقش اخلاق قضایی در دادرسی حقوقی است. مواد و روش‌ها: به منظور بررسی تأثیر اخلاق قضایی بر دادرسی حقوقی از رویکرد توصیفی ـ تحلیلی استفاده شده است. در همین راستا به کارگیری رویکرد تحلیلی نیازمند جمع‌آوری اطلاعات و داده‌ها از منابع مختلف است که به شیوه اسنادی و کتابخانه‌ای نسبت به انجام آن اقدام شده است. یافته‌ها: مهم‌ترین یافته‌های پژوهش بر این اساس است که اخلاق قضایی در حین دادرسی می‌تواند به انحای مختلف بر فرایند دادرسی اثرگذار باشد. بر این اساس، قاضی در حین دادرسی و در زمان حکم دادن می‎‎تواند به طور مستقیم و غیر مستقیم تحت تأثیر فشارهای درونی و بیرونی، همچون هیجانات، مشغله‌های فکری، شرایط اجتماعی، جوسازی رسانه‌ای و حتی فساد اخلاقی و مالی قرار گیرد. نتیجه‌گیری: پویایی اخلاق قضایی در پرتو این راه‌کارها، از جمله ارشاد توسط قضات و تحصیل دلیل قضات، مستقیماً بر اصحاب دعوای مدنی تأثیر می‌گذارد و متعاقباً نتایج سودمندی از جمله صدور آرای ملموس و کاهش تعدد دعاوی و جلوگیری از اطاله دادرسی را منجر گردد.