واکاوی عوامل مؤثر بر رفتار اخلاقی در قبال محیط زیست - طاهرپور کامران; مهدی‌زاده حسین; معتمدی‌نیا زهره (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی, 2019)
زمینه و هدف: در دهه‌های اخیر بحران‌های زیست‌محیطی به فهرست بحران‌های جهانی افزوده شده‌اند و پیامد عملکرد غیر اخلاقی انسان‌ها بر محیط زیست به سرعت در حال آشکارشدن است. از این رو پژوهش حاضر با هدف واکاوی عوامل مؤثر بر رفتار اخلاقی در قبال محیط زیست صورت گرفته است. مواد و روش‌ها: در این پژوهش توصیفی ـ تحلیلی، جامعه مورد مطالعه را 70 نفر از مدیران شرکت‌های تعاونی تولید کشاورزی استان ایلام در سال 1395 تشکیل می‌دادند که به روش تمام‌شماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع‎آوری داده‌ها پرسشنامه محقق ساخته، بسته‌پاسخ بود که روایی محتوا و پایایی آن مورد تأیید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از میانگین و آزمون‌های دوجمله‌ای و همبستگی پیرسون و نرم‌افزار SPSS 19 استفاده شد. یافته‌ها: جهت‌گیری ارزشی نوع‌دوستی با میانگین76/0±32/3، آگاهی از پیامدها برای دیگران با میانگین 84/0±31/3 و دغدغه زیست‌محیطی برای خود با میانگین 48/0±7/3 بالاترین میزان‌ها را داشتند. جهت‌گیری ارزشی موفقیت دارای ارتباط مثبت و معنی‌دار با رفتار اخلاقی در قبال محیط زیست بود (01/0=p). نتیجه‌گیری: مطابق نتایج مطالعه، بین جهت‌گیری ارزشی موفقیت با رفتار اخلاقی در قبال محیط زیست، ارتباط مثبت و معنی‌دار وجود داشت. از آنجایی که ارزش‌ها غالباً برخاسته از ارتباط بین محیط و متن فرهنگی جامعه هستند، فرهنگ‎سازی و آموزش رفتار اخلاقی در زمینه حفاظت از محیط زیست به مدیران توصیه می‌گردد.