میزان رعایت اخلاق حرفه‌ای در کتابداران شاغل در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران - غفاری سعید; زکیانی شعله (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی, 2018)
زمینه و هدف: اخلاق حرفه‌ای دربردارنده استانداردهایی است که توسط اعضای آن حرفه که به مسؤولیت‌های اخلاقی خود پایبند هستند، به رسمیت شناخته شده‌است. هدف این مطالعه تعیین میزان رعایت اخلاق حرفه‌ای در کتابداران شاغل در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی، با استفاده از پرسشنامه استاندارد محقق‌ساخته، نقطه‌نظرات 59 نفر از کتابداران کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران که به روش تمام‌شماری وارد مطالعه شدند، جمع‌آوری و با استفاده از نرم‌افزار SPSS 13 تجزیه و تحلیل شد. پس از توضیح درباره اهداف پژوهش، رضایت آگاهانه شفاهی شرکت‌کنندگان اخذ و درباره بی‌نامی پرسشنامه‌ها و محرمانگی اطلاعات به آنان اطمینان داده شد. یافته‌ها: میانگین نمره کل اخلاق حرفه‌ای در افراد مورد مطالعه 4/39 بود. از بین مؤلفه‌های اخلاق حرفه‌ای «احترام به عقاید مختلف در حرفه» با میانگین 4/46 بیشترین و «فراهم‏آوری امکانات برای دسترسی آسان و یکسان به اطلاعات برای همه مراجعان» با میانگین 3/64 کم‌ترین مقادیر را داشتند. تمامی مؤلفه‌های اخلاق حرفه‌ای افراد مورد مطالعه تفاوت معناداری با میانگین نظری داشتند. در این بین مناسب‏ترین وضعیت مربوط به مؤلفه رعایت بی‌طرفی در حرفه و کم‌ترین مقدار مربوط به مؤلفه حمایت از حقوق مالکیت معنوی بود. نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد که کتابداران مورد مطالعه، از منظر برخورداری از اصول اخلاق حرفه‌ای در وضعیت مطلوب قرار دارند. توصیه می‌شود مدیران با برنامه‌ریزی مناسب، کتابداران و اطلاع‌رسانان را از آخرین دستاوردهای علمی حرفه‌ای خود مطلع سازند و با در نظرگرفتن امکانات و امتیازات ویژه، آنان را در ارتقای رعایت اصول اخلاق حرفه‌ای یاری نمایند.