سرمقاله


مدیران حوزه‌ی سلامت؛ تصمیم‌گیری اسلامی

زهره موسوی کاشی, آرزو صیاد, ابوالفضل موفق

پژوهش در دین و سلامت , دوره 4 شماره 1 (2018), 30 دی 2017, صفحه 1-6
https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.18897

تصمیم‌گیری در زندگی شخصی، اجتماعی و سازمانی اهمیت بسیاری دارد و امور فردی و سازمانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در واقع زندگی همه‌ی انسان‌ها زنجیره‌یی از تصمیم‌گیری­ها است (1). در این زمینه، تصمیم‌گیری در مدیریت‌های کلان به‌ویژه در حوزه‌ی سلامت که با جان و سلامت جسم و روح انسان‌ها سروکار دارد، از اهمیت ویژه‌یی برخوردار است.

استناد مقاله به این صورت است:

Please cite this article as: Mousavi KashiZ, Sayad A, Movafagh A.Healthcare Managers; Islamic Decision-making. J Res Relig Health. 2018; 4(1): 1- 6. DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.18897

مقالۀ پژوهشی


نقش میانجی خودکارآمدی و تاب‌آوری در رابطه‌ی هوش معنوی و اضطراب امتحان دانش‌آموزان دبیرستانی شهر قم

محمد علی جمشیدی, ملیحه فدایی مقدم, سکينه قربانی, محمد فرهوش

پژوهش در دین و سلامت , دوره 4 شماره 1 (2018), 30 دی 2017, صفحه 7-21
https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.15402

سابقه و هدف: هوش معنوی در کاهش اضطراب امتحان که موجب کاهش عملکرد تحصیلی می‌شود، مؤثر است. کشف متغیّرهای واسطه در رابطه‌ی هوش معنوی و اضطراب امتحان، زمینه‌ی تدوین بسته‌های آموزشی مناسب‌تر هوش معنوی را برای کاهش این اضطراب فراهم می‌کند. هدف این پژوهش، بررسی نقش میانجی خودکارآمدی و تاب‌آوری در رابطه‌ی هوش معنوی و اضطراب امتحان است.

روش کار: این پژوهش توصیفی ازنوع همبستگی است و جامعه‌ی آماری آن را تمامی دانش‌آموزان دبیرستانی شهر قم در سال تحصیلی 95 - 96 تشکیل می‌دهند. نمونه‌گیری پژوهش به‌روش خوشه‌یی تصادفی انجام شده است. بدین‌منظور سه مدرسه‌ی دخترانه و سه مدرسه‌ی پسرانه به‌طور تصادفی انتخاب؛ و 380 پرسش‌نامه در برخی کلاس‌ها توزیع شد که پس از جمع‌آوری آنها، 269 پرسش‌نامه (127 پسر و 142 دختر) پذیرفتنی بود. شرکت‌کنندگان پرسش‌نامه‌های اضطراب امتحان ساراسون، هوش معنوی عبدالله‌زاده، خودکارآمدی شرر و همچنین پرسش‌نامه‌ی تاب‌آوری کونور و دیویدسون را تکمیل کردند. برای تحلیل داده‌ها از روش‌های همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر بر اساس مدل بارون‌ و کنی استفاده شده است. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

یافته‌ها: نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داده که رابطه‌ی اضطراب امتحان با هوش معنوی (267/0)، خودکارآمدی (475/0-) و تاب‌آوری (330/0-) معنادار (01/0< P) است. علاوه‌براین، نتایج تحلیل مسیر بر اساس مدل بارون و کنی نشان داده که خودکارآمدی (17/0) و تاب‌آوری (09/0) رابطه‌ی اضطراب امتحان و هوش معنوی را به‌طور کامل میانجیگری می‌کند. 

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به‌دست آمده، هوش معنوی از راه خودکارآمدی و تاب‌آوری موجب کاهش اضطراب امتحان می‌شود. ازاین‌رو، پیشنهاد می‌شود برای کاهش اضطراب امتحان دانش‌آموزان، بسته‌های آموزشی هوش معنوی با تأکید بر افزایش خودکارآمدی و تاب‌آوری آنان تدوین شود.

استناد مقاله به این صورت است:

JamshidiMA, Fadaei MoghadamM, GhorbaniS, FarhoushM. Self-efficacy and Resilience as Mediators in the Relationship between Test Anxiety and Spiritual Intelligence among High School Students in Qom. J Res Relig Health. 2018; 4(1): 7- 21.DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.15402

 

بررسی سلامت معنوی و ارتباط آن با جرم در زنان زندانی شهرستان ارومیه (سال 1395)

مرادعلی زارعی پور, نوشین نرمایون, حسن محمودی, خیرمحمد جدگال, فاطمه زارع

پژوهش در دین و سلامت , دوره 4 شماره 1 (2018), 30 دی 2017, صفحه 22-33
https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.16011

سابقه و هدف: سلامت معنوی یکی از ابعاد مهم سلامت است که می‌تواند موجب ایجاد معنا و مفهوم در زندگی و امید و آرامش درونی در فرد شود. هدف این مطالعه بررسی سلامت معنوی در زنان زندانی و ارتباط آن با نوع جرم است.

روش کار: این مطالعه‌ی توصیفی - تحلیلی روی 150 زن زندانی شهرستان ارومیه در سال 1395 صورت گرفته است. برای سنجش سلامت معنوی از پرسش‌نامه‌ی سلامت معنوی پالوتزین و الیسون و همچنین پرسش‌نامه‌ی دموگرافیک مشتمل بر اطلاعات دموگرافیکی، نوع جرم و مدت محکومیت استفاده شده است. اطلاعات جمع‌آوری شده نیز با استفاده از آزمون‌های کای‌دو و تحلیل واریانس یک طرفه و همچنین آزمون شفه تجزیه و تحلیل شده است. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داده که 27 نفر (18 درصد) از زنان زندانی سلامت معنوی ضعیف، 90 نفر (60 درصد) سلامت معنوی متوسط و 33 نفر (22 درصد) سلامت معنوی بالا داشتند. علاوه‌‌براین، مجرمان قتل و معاونت در قتل و همچنین زنان محکوم به اعدام، در پایین‌ترین سطح سلامت معنوی قرار داشتند؛ به‌طورکلی، از نظر آماری رابطه‌ی سلامت معنوی با نوع جرم و میزان محکومیت معنادار بود (P<0.05).

نتیجه‌گیری: با توجه به پایین‌بودن سلامت معنوی زنان زندانی و ارتباط آن با شدت جرم، لازم است سیاست‌های ارتقای سلامت معنوی در زندانیان که منطبق بر شواهد نیز باشد، به‌کار گرفته شود تا بدین طریق هم دیگر ابعاد سلامت زندانیان ارتقا یابد و هم از وقوع دوباره‌ی جرم پیشگیری شود.

استناد مقاله به این صورت است:

Zareipour MA, NarmayounN, MahmoodiH, JadgalKhM, ZareF. Investigating Spiritual Health and its Relation to Crime among Female Prisoners in Urmia. J Res Relig Health. 2018; 4(1) : 22- 33.DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.16011

 

سابقه و هدف: افزایش سلامت اجتماعی در هر جامعه‌یی مهم‌ترین نگرانی محاکم قضایی محسوب می‌شود. ازآنجاکه تحقیقات صورت گرفته به‌طور دقیق به توافقی درباره‌ی تغییر میزان آسیب‌های مختلف در ماه مبارک رمضان نرسیده است، هدف از این پژوهش بررسی رابطه‌ی ماه مبارک رمضان با میزان بروز تصادفات و دیگر آسیب‌ها و مقایسه‌ی آن در زنان و مردان پذیرش‌شده در اورژانس‌ بیمارستان‌های شهر کرمانشاه در سال 1380 - 1387 است.

روش کار: این پژوهش ازنوع گذشته‌نگر و نیمه‌تجربی است. تمام بیماران زن و مرد 15 تا 45 ساله‌یی که به‌علت تصادفات رانندگی و سه نوع آسیب دیگر (نزاع و زد و خورد، پرتاب از ارتفاع و درگیری با سلاح گرم) در طول ماه‌ مبارک رمضان و دیگر ماه‌های سال‌های 1380 تا 1387 به بخش اورژانس بیمارستان‌های طالقانی و امام رضای شهر کرمانشاه مراجعه کرده بودند با روش نمونه‌گیری در دسترس و با هدف مقایسه، در این پژوهش شرکت کردند. تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها با استفاده از آزمون‌های کولموگروف اسمیرونوف، تحلیل واریانس و آزمون T دو نمونه‌یی انجام شده است. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

یافته‌ها: بر اساس یافته‌ها، میانگین آسیب‌ها در ماه‌های غیررمضان در هر دو گروه زنان و مردان، به‌طور جداگانه، بیشتر بود (001/0)؛ باوجوداین، هیچ تفاوت معناداری بین میزان بروز آسیب‌های مختلف در ماه‌های رمضان و غیررمضان در زنان و مردان مشاهده نشده است (به‌ترتیب 743/0 و 773/0)؛ اما در تمامی موارد میانگین مردان بالاتر از زنان بوده است (α≤05/0).

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این پژوهش، اگرچه میانگین میزان بروز تصادفات و دیگر آسیب‌ها و حوادث بین زنان و مردان در ماه‌های رمضان و غیررمضان دارای تفاوت معنادار نیست، میانگین این آسیب‌ها در ماه‌های غیررمضان بیشتر از ماه‌های رمضان است. همچنین مشاهده شد که میزان بروز آسیب‌ها در زنان نسبت به مردان هم در ماه مبارک رمضان و هم در ماه‌های غیررمضان کمتر است.

استناد مقاله به این صورت است:

MohseniGh, Yousefian MollaR. The Relationship between Ramadan and the Number of Accidents or Other Injuries: A Comparative Study of Men and Women Admitted to Emergency Wards of Hospitals in Kermanshah, Iran (2001 to 2008). J Res Relig Health. 2018; 4(1) : 34- 44.DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.16673

 

بررسی رابطه‌ی هوش معنوی با احساس گناه جنسی در دانشجویان دانشگاه علوم و تحقیقات شهرستان ایلام در سال تحصیلی 91 - 92

سیدرحمت اله موسوی مقدم, مریم اکبرزاده, مهران بابانژاد, سمیرا سلیمانی, سهیلا خیری ستار

پژوهش در دین و سلامت , دوره 4 شماره 1 (2018), 30 دی 2017, صفحه 45-54
https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.16104

سابقه و هدف: به‌کارگیري منابع معنوي می‌تواند در حل مسائل زندگی ازجمله احساس گناه، مؤثر واقع شود. ازاین‌رو، هدف این پژوهش بررسی رابطه‌ی بین هوش معنوی با احساس گناه جنسی در دانشجویان دانشگاه علوم و تحقیقات شهرستان ایلام است.

روش کار: این پژوهش ازنوع توصیفی - همبستگی است که جامعه‌ی آماری آن را همه‌ی دانشجویان مشغول به تحصیل دانشگاه علوم و تحقیقات شهرستان ایلام در سال تحصیلی 91 - 92 تشکیل می‌دهد. برای این منظور، با روش نمونه‌گیری در دسترس، نمونه‌یی به حجم 100 نفر، بر اساس جدول مورگان، انتخاب شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌های احساس گناه جنسی موشر و هوش معنوی کینگ استفاده شده است. تحلیل داده‌های پژوهش نیز با روش‌های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی صورت گرفته است. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

یافته‌ها: بر اساس نتایج به‌دست آمده، بین هوش معنوی کل و احساس گناه جنسی رابطه وجود نداشت (192/0r=، 05/0<p)، اما زیرمقیاس آن (گسترش حالت هوشیاری) قدرت پیش‌بینی‌کنندگی برای احساس گناه جنسی بود (401/0= r، 01/0>p). علاوه‌براین، بین احساس گناه جنسی با سن دانشجویان رابطه وجود داشت؛ اما ارتباط آن با جنسیت دانشجویان معنادار نبود (204/0 = r، 05/0>p).

نتیجه‌گیری: اگرچه هوش معنوی به‌طور کل نقش مشخصی در میزان احساس گناه جنسی دانشجویان مورد مطالعه به‌دست نداد، پاره‌یی از اجزای تشکیل‌دهنده‌ی آن به‌ویژه با افزایش سن، می‌تواند نقش برجسته‌یی در درک و ابراز احساس گناه جنسی داشته باشد.

استناد مقاله به این صورت است:

Mousavi moghadamSR, AkbarzadehM, BabanejadM, SoleimaniS, Kheiri SatarS. Investigating the Relationship between Spiritual Intelligence and Sexual Guilt among Students of Ilam University of Science and Research in 2012 – 2013. J Res Relig Health. 2018; 4(1) : 45- 54.DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.16104

سابقه و هدف: قرآن کریم کتابی در زمینه‌ی پزشکی و بهداشت قلمداد نمی‌شود، اما از بسیاری از آیات این کتاب الهی می‌توان در تبیین اهمیت سلامت و بهداشت و یا فهم ریشه‌ی برخی وقایع مرتبط با سلامت و بیماری سود جست. در کتاب شریف نهج‌البلاغه نیز می‌توان سرنخ‌های شگرفی از بهداشت و سلامتی یافت. ازاین‌رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان بهره‌گیری از منابع یادشده در تدوین مقاله‌های علوم پزشکی کشور صورت گرفته است.

روش کار: این پژوهش مقطعی و کاربردی به شیوه‌ی تحلیل استنادی و به‌صورت سرشماری روی مقاله‌های علمی - پژوهشی انگلیسی زبانی که دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران طی سال 2014 میلادی منتشر‌ کردند، انجام شده است. داده‌ها با استفاده از چک‌لیست محقق‌ساخته‌یی متناسب با اهداف پژوهش و از طریق بررسی کلیه مقاله‌ها و منابع آنها گردآوری شده است. برای پردازش داده‌ها نیز از شاخص‌های آماری توصیفی استفاده شده است. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

یافته‌ها: یافته‌های حاصل از استخراج 201071 منبع از 7571 مقاله‌ی منتشرشده، در قالب 2258 شماره از مجلات علمی - پژوهشی انگلیسی زبان متعلق به 31 دانشگاه علوم پزشکی کشور نشان داده که استناد به قرآن کریم، 218 مرتبه (کمتر از 1 درصد) بوده است. همچنین در منابع هیچ مقاله‌یی از نهج‌البلاغه استفاده نشده است. پر استنادترین سوره‌های قرآن نیز به‌ترتیب سوره‌ی بقره و بعد از آن سوره‌های نساء، انعام و اسراء بوده است.

نتیجه‌گیری: گرچه یافته‌های پژوهش از استناد به قرآن کریم در مقاله‌های علوم پزشکی کشور حکایت می‌کند، اما میزان آن بسیار اندک به نظر می‌رسد.

استناد مقاله به این صورت است:

Tirgar A, AghalariZ, Farajzadeh AlanD. Using the Quran and Nahjul-Balagha in English Scientific Articles Published by Iranian Universities of Medical Sciences -2014. J Res Relig Health. 2018; 4(1) : 55- 65.DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.14902

 

 

سابقه و هدف: بهداشت و سلامت در جوامع امروزی جزء اولویت‌های هر حکومتی است که از نتایج آن می‌توان به توان اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی برآمده از نیروی انسانی سالم اشاره کرد. این مقاله به بررسی مؤلفه‌ها و شاخص‌های بهداشت و سلامت و همچنین به معرفی الگوی مفهومی درباره‌ی آن از دیدگاه مقام معظم رهبری پرداخته است.

روش کار: این پژوهش به‌صورت کیفی و با روش تحلیل محتوا به‌منظور تبیین مفاهیم، شاخص‌ها و مؤلفه‌های بهداشت و سلامت در اندیشه‌های مقام معظم رهبری صورت گرفته است. جامعه‌ی آماری شامل تمامی بیانات حضرت آیت‌الله خامنه‌ای طی سال‌های 1380 تا 1395 است که با استفاده از داده‌های کتابخانه‌یی طبقه‌بندی ‌شده است. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

یافته‌ها: در شاخصه‌های بهداشت و سلامت از منظر مقام معظم رهبری 18 شاخص کلیدی به‌دست آمده که عبارت است از: تولید ملی، پیشروی کار، ابتکار علمی، توسعه و پیشرفت، حفظ گفتمان علمی، سرعت پیشرفت علمی، عمل به وظایف، خطرپذیری، اولویت‌گذاری، استعداد، مسائل فرهنگی، برخورد مناسب با بیمار، آینده‌نگری، نگرش درست، تجاری‌سازی، آموزش و پرورش، ورزش و سلامت همگانی.

نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش، مؤلفه‌های بهداشت و سلامت از منظر مقام معظم رهبری، سه عنصر اصلی پویایی، خودکفایی و جهانی شدن را شامل می‌شود. با الهام گرفتن از این بیانات و سرلوحه‌ی کار قرار دادن آنها می‌توان در زمینه‌ی بهداشت و سلامت جامعه‌یی سالم‌تر، اقتصادی قوی‌تر، مردمی رضایتمندتر و در نهایت کشوری مقتدر و خودکفا و بی‌نیاز از دیگر کشورها ساخت.

استناد مقاله به این صورت است:

Kheirgoo M, Dehghan H. Illuminating the Supreme Leader’s Viewpoint toward the Concept of Health System: A Content Analysis-Based Qualitative Study. J Res Relig Health. 2018; 4(1):66- 78. DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.15020

سابقه و هدف: جهت‌گیری مذهبی (درونی و بیرونی) يكي از عوامل تأثيرگذار بر رفتار و شناخت است و نقش تعیین‌کننده‌یی در مؤلفه‌های هوش هیجانی دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه‌ی بین جهت‌گیری مذهبی با مؤلفه‌های هوش هیجانی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است.

روش کار: این پژوهش توصیفی ازنوع همبستگی است. جامعه‌ی آماری آن را همه‌ی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال تحصیلی 94 - 95 تشکیل می‌دهد. روش نمونه‌گیری به‌صورت تصادفی ساده بود. بدین‌صورت که نمونه‌یی به حجم 63 نفر (32 دختر و 31 پسر) از دانشجویان در حال تحصیل از میان همه‌ی دانشجویان دانشکده‌ی پزشکی انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش‌نامه‌ی جهت‌گیری مذهبی آلپورت (ROS) و پرسش‌نامه‌ی هوش هیجانی بار-آن (EQ – I) بود. داده‌ها نیز با استفاده از روش‌های آماری توصیفی (میانگین و انحراف‌استاندارد) و تحلیل رگرسیون بررسی شد. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

یافته‌ها: 51 درصد از نمونه‌های پژوهش زن و 49 درصد از آنان مرد بودند؛ 7/31 درصد در گروه سنی 18 تا 20 سال، 4/52 درصد 21 تا 23 سال و 9/15 درصد در گروه سنی 24 تا 29 سال قرار داشتند. همچنین 7/93 درصد از افراد نمونه مجرد و 3/6 درصد نیز متأهل بودند. یافته‌های پژوهش بیانگر این است که جهت‌گیری مذهبی بیرونی و درونی بر مؤلفه‌های هوش هیجانی در سطح 5 درصد تأثیر معناداری دارد. علاوه‌براین، جهت‌گیری مذهبی دانشجویان توانايي پيش‌بيني 19 درصد از مؤلفه‌های هوش هیجانی را دارد.

نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد که جهت‌گیری مذهبی می‌تواند نقش مؤثری در پیش‌بینی هوش هیجانی دانشجویان ایفا کند. دانشجویانی که جهت‌گیری مذهبی بالایی دارند، دارای انعطاف‌پذیری، تحمل استرس و شادکامی بالایی نیز هستند و در موقعیت‌های اجتماعی مسؤلیت‌پذیری بالایی دارند.

استناد مقاله به این صورت است:

Tajabadi R. Asgharnejad Farbod A A. Relationship between religious orientation and components of emotional intelligence among medical students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. J Res Relig Health. 2018; 4(1): 79- 92.DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.16480

مقالۀ مروری


برشماری راهبردهای جسمانی - رفتاری به‌منظور مدیریت میل و رفتار جنسی در پسران نوجوان بر اساس منابع اسلامی (قرآن و روایات) و مطالعات تجربی

عطااله پورعباسی, صغری ابراهیمی قوام, محبوبه سادات ابراهیم نژاد شیروانی

پژوهش در دین و سلامت , دوره 4 شماره 1 (2018), 30 دی 2017, صفحه 93-103
https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.16848

سابقه و هدف: میل جنسی از مهم‌ترین غرایز انسانی است که پاسخ درخور و مناسب به آن، موجبات ارتقای سلامت روان را در فرد فراهم می‌کند. اما در سنین نوجوانی که آغاز تجربه‌ی این میل در انسان است، زمینه برای پاسخ مناسب به این میل فراهم نیست و از این مجرا لازم است نوجوان با برگزیدن راهبردهای مختلف، نسبت به مدیریت این میل اقدام کند. این مقاله با هدف برشماری راهبردهای جسمانی - رفتاری به‌منظور مدیریت میل و رفتار جنسی بر اساس آموزه‌های دینی و مطالعات تجربی انجام شده است.

روش کار: به‌منظور تحقق اهداف مطالعه، در منابع اسلامی (قرآن و روایات) و مطالعات تجربی جستجو شد. عوامل جسمانی - رفتاری مؤثر بر میل و رفتار جنسی از این منابع استخراج؛ و در قالب دو گروه کلی افزاینده و کاهنده‌ی میل و رفتار جنسی طبقه‌بندی شد. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

یافته‌ها: در مجموع 49 عامل جسمانی - رفتاری مؤثر بر میل و رفتار جنسی از منابع مورد مطالعه استخراج شد. عمده‌ی این عوامل مرتبط با غذا، دسته‌جات غذایی و رفتارهای تغذیه بود. دیگر عوامل مرتبط نیز شامل فعالیت فیزیکی، رفتارهای مرتبط با بهداشت فردی، رایحه‌ها و رنگ‌های مختلف بود.

نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد مهم‌ترین راهبردهای جسمانی و رفتاری برای مدیریت میل و رفتار جنسی در نوجوانان پسر عبارت است از: تمرکز بر رفتارها، عادت‌های غذایی شامل کم‌خوری، کاهش دریافت انرژی، حذف اجزای غذایی افزاینده‌ی میل و رفتار جنسی در رژیم غذایی نوجوان، محدویت مصرف مکمل‌های غذایی، افزایش فعالیت فیزیکی و برخی ملاحظات در محیط‌آرایی فضاهای حضور نوجوانان.

استناد مقاله به این صورت است:

Pourabbasi A, Ebrahimi Qavam S, Ebrahimnegad Shirvani MS. Eliciting physical-behavioral strategies for adolescents’ management of their sexual drive/behavior from Islamic resources (the Quran and Hadith) and experimental studies. J Res Relig Health. 2018; 4(1): 93- 103.DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.16848

 

ملاک انسان سالم از نگاه متون دینی

مهدی فانی, مرتضی عبدالجباری, فروزان آتش‌زاده شوریده, مرضیه کرمخانی

پژوهش در دین و سلامت , دوره 4 شماره 1 (2018), 30 دی 2017, صفحه 104-117
https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.13417

سابقه و هدف: بحث سلامت در انسان به قرآن کریم بازمی‌گردد که نگاهی فراتر از سلامت جسمی به انسان دارد و سلامت معنوی را بخش مهمی از سلامت در انسان قلمداد می‌کند. هدف از این مقاله نشان دادن معیار انسان سالم از نگاه متون دینی است؛ ازاین‌رو تلاش شد معیار انسان سالم از منظر دین اسلام شناسایی و معرفی شود. در این راستا از نظر اندیشمندان دینی نیز بهره برده شد.

روش کار: این پژوهش توصیفی، ازنوع تحلیل محتوا و با استناد به آیات قرآن و تفسیرهایی است که مفسران با توجه به آیات مطرح شده درباره‌ی سلامت انسان بیان کردند. در کنار آن با بررسی روایاتی که از اهل بیت (علیهم‌السلام) در راستای تفسیر آیات قرآن رسیده، تلاش شده است معیار و ملاک سلامت انسان به‌ویژه در بخش معنوی معرفی شود و برای تأیید آن از سخنان صاحب‌نظران معاصر نیز بهره جسته شده است. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

یافته‌ها: با توجه به نتایج پژوهش می‌توان گفت انسانی سالم است که هر دو جنبه‌ی سلامت (مادی و معنوی) را دارا باشد، ولی باید توجه داشت وجود یکی از این دو ملازم وجود دیگری نیست، بدین معنا که ممکن است انسانی از نظر جسمی سالم باشد ولی از نظر معنوی سالم نباشد و نیز ممکن است از نظر معنوی انسان سالمی باشد ولی به دلایلی جسم او سالم نباشد. آنچه در سعادت انسان ارزش بیشتری دارد، سلامت معنوی او است.

نتیجه‌گیری: همان‌گونه که صاحب‌نظران ابراز داشته‌اند، انسانیت به جنبه‌ی روحی انسان مربوط می‌شود نه به جنبه‌ی جسمی و مادی او؛ ازاین‌رو، سلامت روح انسان مهم‌تر از سلامت جسم او؛ و بیماری روح و دل انسان مهم‌تر از بیماری جسم او است. بنابراین، وقتی از انسان سالم سخن به میان می‌آید دو بُعد از جنبه‌های سلامت به ذهن می‌رسد، یکی انسان سالم از نظر مادی و دیگری انسان سالم از نظر معنوی که در حوزه‌ی علم دین به آن توجه می‌شود.

استناد مقاله به این صورت است:

FaniM, AbdoljabbariM, Atashzadeh-ShooridehF, Karamkhani M. A study of the criteria for identifying healthy humans and healthy relationships from the perspective of religious texts. J Res Relig Health. 2018; 4(1):104- 117.  DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.13417