پیش بینی کننده های رفتارهای تغذیه ای پیشگیری کننده از بیماری های قلبی و عروقی در زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی

سکینه رخشنده رو, حسین حاتمی, شهناز دلبرپور احمدی

چکیده


11

 زمینه و هدف: براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت اکثر بیماری های قلبی و عروقی را می توان با شناسایی عوامل خطر مانند مصرف دخانیات، رژیم غذایی ناسالم و چاقی، عدم فعالیت بدنی، فشار خون بالا، دیابت و افزایش چربی پیشگیری کرد. این عوامل خطر ریشه درالگوی نامناسب زندگی دارند و ضروری است با برنامه های مداخله ای آن را کاهش داد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با رفتارهای تغذیه ای پیشگیری کننده از بیماری های قلبی و عروقی در زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1395 با کاربرد الگوی اعتقاد بهداشتی انجام شد.

 روش و مواد: در این مطالعه توصيفي- تحلیلی 370 نفر از زنان در سنین 15 تا 49 سال به صورت نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد مبتنی بر سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی بود. پرسشنامه ها طی یک ماه تکمیل و داده ها پس از گردآوری وارد نرم افزارSPSS-16  گردید. سپس با استفاده ازآزمون هاي آماري همبستگي پيرسون و رگرسيون چندگانه مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.

یافته ها: میانگین (انحراف معیار) سنی مشارکت کنندگان (1/8) 9/35 سال بود. با افزایش میانگین (انحراف معیار) سازه های حساسیت درک شده (3/13) 1/76 (001/0P<)، موانع درک شده (4/13) 6/56 (001/0P<)، خودکارآمدی درک شده (9/11) 8/81 (04/0=P)، رفتارهای تغذیه ای پیشگیری کننده از بیماری های قلبی و عروقی (9/10) 8/70 در زنان مورد مطالعه بهبود یافت.

نتیجه گیری: با افزایش موانع درک شده، خودکارآمدی و حساسیت درک شده، رفتارهای تغذیه ای پیشگیری کننده از بیماری های قلبی و عروقی در زنان بهبود یافت همچنین موانع درک شده قوی ترین پیشگویی کننده رفتارهای تغذیه ای پیشگیری کننده از بیماری های قلبی عروقی در زنان بود.

 

Abstract

Background and Objective: Some cardiovascular diseases can be prevented by identifying the risk factors such as smoking, unhealthy diet and obesity, physical inactivity, high blood pressure, diabetes, and hyperlipidemia. The present study aimed to determine the predictors of preventive nutritional behaviors of cardiovascular diseases among women referred to community health centers of shahid beheshti university of medical sciences based on the health belief model in 2017.

Materials and Methods: In this descriptive-analytical study, 370 women aged 15-49 years referred to health centers of Shahid Beheshti University of Medical Sciences were selected by multistage sampling. The data collection tool was a standard questionnaire based on health belief model constructs. The questionnaires were completed whithin a month and data were entered into SPSS-16 software. Then, data were analyzed by Pearson correlation test and multiple regression analysis.

Results: The mean (SD) age of participants was 35.9 (8.1). Decreased mean (SD) of perceived barrier structures 56.6 (13.4) (P<0.001), and increased perceived self-efficacy 81.8 (11.9) (P=0.04) and perceived susceptibility 76.1 (13.3) (P<0.001), improved protective nutritional behaviors of cardiovascular diseases with a mean (SD) score of 70.8 (10.9).

Conclusion: The study showed that decreased perceived barriers and increased self-efficacy and perceived susceptibility improved the preventive nutritional behaviors for cardiovascular diseases among women. In addition, perceived barriers were also the most prominant predictor of preventive nutritional behaviors of cardiovascular diseases among women.

Keywords: Nutritional Behaviors; Cardiovascular Diseases; Health Belief Model; Women.


موضوع


رفتارهای تغذیه ای- بیماری های قلبی و عروقی- الگوی اعتقاد بهداشتی- زنان

تمام متن:

PDF

6

مراجع


Mazloomi Mahmodabadi S, Shahbazi H, Motlagh Z, Momeni Sarvestani M, Sadeghzadeh J. The study of Knowledge, attitude and practice of Yazd restaurant chefs in preventing cardiovascular diseases riskfactors in. 2010. Toloo-e-Behdasht 2011; 10(1): 14-27. (Full Text in Persian)

Asri Z, Ghaffari M, Rakhshandehrou S, A. S-M. Correlates of cardiovascular diseases - related Nutritunal Behaviors among Women Using Health Belief Model: a Research from Iran World Family Medicine/Middle East Journal Of Family Medicine. 2018;16(2):88-94.

Hazavehei SMM, Shahabadi S, Hashemi SZ. The role of health education in reducing cardiovascular disease risk factors: a systematic review. Knowl Health.2014;9(1):30-42. (Full Text in Persian)

World Health Organization (WHO). cardiovascular disease. 2016; Available form: http://www.who.int/cardiovascular_disease /en/.Accessed 15July, 2014.21 MAY 2018

Jafari F, Kholdi N, Davati A, Nezamdust Z. The study of oils consumption pattern and its related factors in east tehran. Journal of Fasa University of Medical Sciencces.2013;3(3): 202-207.

Maleki A, Ashjaearvan M, Karimi A. Multifactorial analysis of dietary patterns in healthy and coronary artery disease patients:brief report. Tehran Univ Med J (TUMJ) 2015;73(1): 65-69.

Guenther PM, Dodd KW, Reedy J, Krebs SM. Most Americans eat much less than recommended amounts of fruits and vegetables. Journal of American Diet Association.2006;106(9): 1371-1379.

Ogden CL, Carroll MD, Curtin LR, Mcdowell MA, Tabak CJ,Flegal KM. Prevalence of overweight and obesity in the United State. JAMA Internet Medicine. 2005;295(13): 1549-1555.

Keyserling TC, Samuelhodge CD, Jilcott SB, Johnston LF, Garcia BA, Gizlice Z,et al. Randomized trial of a clinic-based, community-supported. lifestyle intervention to improve physical activity and diet: The North Carolina enhanced wise woman project. Preventive Medicine. 2008;46(6): 499-510.

(WHO) World Health Organization. Global atlas on cardiovascular disease prevention and control 2011; Available form: www. who.int/cardiovascular_disease/publication/atlas_cvd/en/pdf. Accessed 15 July,2014.

Darafshi Ghahroudi S, Bondarianzadeh D, Houshiar-Rad A, Naseri E, Shakibazad E, Zayeri F. Relationship between perception of cardiovascular disease risk based on the Health Belief Model and food intake in a group of public employees in Tehran, 2012. Iran Journal of Nutrition Science and Food Technology. 20133;8(3):55-64. (Full Text in Persian)

Butler TH. Principles of health education and promotion. 3rd ed. USA: Wads Worth; 2001.p.56-57, 231-243.

Mazloomi S, Mirzaei A, Afkhami ardakani M, Baghianimoghadam M, Falahzadeh H. The role of health beliefs and behaviorsin the prevention of type 2 diabetes in adults at risk. Journal of Shahid Sadoughi Universityof Medical Sciences. 2010;18(1):24-31. (Full Text in Persian)

Zare M, Noroozi A, Tahmasebi R. Factors Influencing tooth brushing behavior based on health belief model among Bushehr primary school 5th and 6th grade students. Journal of Hayat. 2013;19(2):67-78.

Glans K, Rimer BK, Viswamanas K. Health behavior and health education : theory, research and practice. 4th ed. San Fransisco: John wiley and sons; 2008..3-10, 47-52.

Jalali F, Haji Ahmadi M, Hosseinpour M, Angari M, Asadi E. Knowledge, attitude and practice (KAP) of people living in Babol about clinical symptoms and risk factors of coronary artery diseases (CAD). Journal of Babol University of Medical Sciences. 2004;6(1):43-49. (Full Text in Persian)

Imanipour M. Knowledge, Attitude and Performance of education staff about cardiovascular diseases. Iran Journal of Nursing 2009;22(62):32-40. (Full Text in Persian)

Baghianimoghadam MH, Mirzaei M, Rahimdel T. Role of health beliefs in preventive behaviors of individuals at risk of cardiovascular diseases. Journal of Health System Research. 2013;8(7): 1151-1158. (Full Text in Persian)

Meshki M, Majdam M, Dostiirani A. Associated Factors for Preventive Behaviors of Cardiovascular Diseases in Employees of Khuzestan Province Health Center Utilizing the Health Belief Model. jhealth. 2015;6(4):367-377.

Shojaei S, Rahimi T, Moosavi Miandashti Z, Jafari Nadushan Z, Farahabadi M. Prevention of cardiovascular disease predictors of behavior based on health belief model in women referred to health centers in qom. Journal of Qom University of Medical Sciences. 2014;9(11):1-8.

Mehri A, Mohagheghnejad MR. Utilizing the Health Belief Model to predict preventive behaviors for heart disease in the students of Islamic Azad University of Sabzevar. Toloo-e-Behdasht. 2010;9(2,3):21-33. (Full Text in Persian)

Rahaei Z, Morowatisharifabad M, Zareiyan M, Shojaefard J, Lesan S. Perceived benefits and barriers of preventive behaviours of relapsed myocardial infraction. Journal of Gorgan University of Medical Sciences. 2011;13(2):117-122.

Hossein nejad M,Aziz Zadeh Forozi M, Mohamadalizade S, Haghdoost Ak. The role of self-efficacy in predict eating behaviors among high school girl student Kerman. Journal of Shahid Sadoughi Universityof Medical Sciences.2008;16(3):49-56.

Kelishadi R, Ardalan G, Gheyratmand R, Sheikh al-Islam R, Majdzadeh SR, Delavari AR, et aL. Can the dietary habits for our society provide future health of children and adolescents? Caspian Study. Iranian Journal of Pediatrics.2005;15(2):97-109.

Kazdin A. Encyiopedia of Psychology. New York: Oxford University Press; 2000..200-213.




DOI: https://doi.org/10.22037/ch.v6i1.21813

ارجاعات

  • در حال حاضر ارجاعی نیست.


##submission.copyrightStatement##

© تمامی حقوق این سایت متعلق به مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشتی می باشد.