بررسی میزان گرایش دانشجویان به فست فودها و عوامل مؤثر بر آن
مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی,
دوره 3 شماره 8 (1392),
24 September 2016
,
صفحه 157-185
https://doi.org/10.22037/bioeth.v3i8.13973
چکیده
در سالهاي اخير مصرف فست فود به طور چشمگيري در بين نوجوانان و جوانان افزايش يافته است. تبعاتی که مصرف این نوع غذاها براي مصرفكننده و جامعه با خود به همراه دارد، موجب بروز برخي نگرانيهاي اجتماعي شده است. امروزه دانشجویان به خاطر شرایط تحصیلی يكي از مهمترين گروههاي در معرض خطر ميباشند تحقیق حاضر در نظر دارد با نگاهی جامعهشناختی گرایش دانشجویان به فست فودها را مورد بررسی قرار دهد. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دانشگاه تبریز تشکیل میدهند و نمونه آماری مشتمل بر 372 نفر میباشد که از طریق فرمول کوکران بهدست آمده است. روش نمونهگیری تحقیق به صورت تصادفی متناسب بوده، اطلاعات بهدست آمده با تکنیک پیمایش، بهصورت مقطعی و از طریق ابزار پرسشنامه گردآوری شده که روایی و اعتبار آن مورد تائید قرار گرفت. طبق نتايج بهدست آمده فرض اساسی تحقیق مبنی بر تاثیرپذیری گرایش به استفاده از فست فود، از متغیرهایی نظیر: سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی، آگهیهای تبلیغاتی و دینداری مورد تایید قرار گرفت. بر طبق نتایج تحقیق همبستگی معکوسی بین سرمایه اجتماعی و دینداری با گرایش به استفاده از فست فود وجود دارد. یافتههای تحقیق رابطه بین سن و گرایش به استفاده از فست فود را مورد تایید قرار نداد. نتایج تحلیلهای چند متغیره نشان داد که، متغیرهای سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی، آگهیهای تبلیغاتی و دینداری در مجموع 0/22 از متغیر وابسته را مورد تبیین قرار میدهند.
- فست فودها؛ دانشجو؛ سرمایه اقتصادی؛ سرمایه اجتماعی؛ دینداری؛ آگهیهای تبلیغاتی
ارجاع به مقاله
مراجع
بختیاری، محمود، احرام پوش، الهام، راست منش، رضا، دل پیشه، علی، زائری، فرید و همایون فر، رضا. (1389). ارتباط مصرف غذاهاي آماده با سطح اضطراب در دانشجويان دانشگا ههاي علوم پزشكي شهر تهران، مجله اصول بهداشت رواني، سال 13، صص 212 – 221.
برزويي اعظم،آزادبخت ليلا. (1389)، توصيف عادات غذايي دختران جوان اصفهاني: وضعيت دريافت چاي، غذاهاي آماده، عادات غذايي، جوانان، غذاهاي آماده، اسيد چرب چربيها، تحقيقات نظام سلامت، دوره6، شماره 2.
پی یر بوردیو. (1390)، تمایز، نقد اجتماعی قضاوتهای ذوقی، ترجمه حسن چاوشیان. تهران: نشرمرکز.
تقوی نژاد، منیره. (1391)، فست فودها تهدیدی برای سلامت جامعه، روزنامه رسالت، شماره 7519.
دادخواه پيرآغاج، منيره، اميدوار، نسرين و محرابي، يدا…(1385)، مقايسه الگوي مصرف چربي دختران نوجوان دبيرستاني با والدينشان در منطقه 6 آموزش و پرورش تهران، فصلنامه علوم تغذيه و صنايع غذايي ايران سال اول، شماره3، صص 25 - 32.
رستمی، کیهان (1389)، جامعه شناسی سلامت، پایان نامه کارشناسی، دانشگاه تبریز.
رمضاني تهراني، فهيمه، فرهمند، مريم، اميري، پريسا، پيکري، نيلوفر، عزيزي، فريدون. (1390)، موانع تغذيه سالم از زاويه نگاه زنان: پژوهشي کيفي در شرکت کنندگان مطالعه قند و ليپيد تهران، مجله غدد درون ريز و متابوليسم ايران، شماره 55.
ریتزر، جورج. (1388)، نظریه جامعه شناسی در دوران معاصر، ترجمه محسن ثلاثی، تهران: انتشارات گلرنگ یکتا، چاپ چهاردهم.
زنجانی زاده، هما. (1383)، مقدمه ای بر جامعه شناسی بوردیو، مجله ی علوم اجتماعی دانشکده ی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد، سال اول، صص 36 و 37.
صادقی، فرزانه. (1391)، سلامتی را با غذاهای آماده به خطر نیاندازیم، روزنامه کیهان، شماره 53.
طریقت اسفنجانی، علی، مهدوی، رضا، قائم مقامی، جمال و صفائیان، عبدالرسول. (1378)، مقايسه وضعيت تغذيه اي دانشجويان دختر خوابگاهي و غير خوابگاهي در دانشگاه علوم پزشكي اردبيل، مجله دانشگاه علوم پزشكي اردبيل، شماره 9.
علیزاده اقدم، محمدباقر. (1389)، تحليل جامعه شناختي سبك غذايي شهروندان تبريزي، فصلنامة علمي پژوهشي رفاه اجتماعي، سال دوازدهم، شماره 44.
فیلد، جان. (1386)، سرمایه اجتماعی، ترجمه غلامرضا غفاری و حسین رمضانی، تهران: انتشارات کویر.
قاسمی، وحید، ربانی، رسول، خوارسنگانی، علی، علیزاده اقدم، محمد باقر. (1388)؛ تعیین کنندههای ساختاری و سرمایه ای سبک زندگی سلامت محور، مسائل اجتماعی ایران، سال 16، شماره 63.
کیوان آرا، محمود. (1386)، اصول و مبانی جامعه شناسی پزشکی، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه اصفهان.
نمکین، کوکب، شریف زاده، غلامرضا، مجنوبی، حسن، فیروزی، فرزاد، لطیفی، مجید رضا. (1390)، شیوع سوء تغذیه در دانش آموزان مناطق محروم استان خراسان جنوبی، فصلنامه دانش و تندرستی، دوره ششم، شماره دوم
French SA, Harnack L, Jeffery RW(2000), Fast food restaurant use among women in the Pound of Prevention study: dietary, behavioral and demographic correlates, Int J Obes Relat Metab Disord. 24(10):1353-9.
French SA, Story M, Neumark-Sztainer D, Fulkerson JA and Hannan P(2001), Fast food restaurant use among adolescents: associations with nutrient intake, food choices and behavioral and psychosocial variables, International Journal of Obesity, 25, 1823–1833.
Li F, Harmer P, Cardinal BJ, Bosworth M, Johnson-Shelton D(2009), Obesity and the built environment: does the density of neighborhood fast-food outlets matter? Am J Health Promot. 23(3):203-9. Doi: 10.4278/ajhp.071214133.
Mark D. Jekanowski, James K. Binkley and James S. Eales(2001), convenience, accessibility, and the demand for fast food, Journal of Agricultural and Resource Economics, vol. 26, issue 01.
Paeratakul S, Ferdinand DP, Champagne CM, Ryan DH, Bray GA(2003),Fast-food consumption among US adults and children: dietary and nutrient intake profile, Journal of THE AMERICAN DIETETIC ASSOCIATION, Volume 103 Number 10.
Pereira MA, Kartashov AI, Ebbeling CB, Van Horn L, Slattery ML, Jacobs DR Jr, Ludwig DS(2005), Fast-food habits, weight gain, and insulin resistance (the CARDIA study): 15-year prospective analysis, Lancet. 1-7;365(9453):36-42.
- چکیده مشاهده شده: 297 بار
- PDF دانلود شده: 150 بار