محصولات غذایی تراریخته و چالشهای پیش رو از منظر اخلاق زیستی و حق بر غذا
مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی,
دوره 4 شماره 12 (1393),
18 شهریور 2016
,
صفحه 131-164
https://doi.org/10.22037/bioeth.v4i12.13843
چکیده
در چارچوب حقوق بینالملل بشر، «حق بر غذای کافی»، حق بنیادین هر شخص بر دسترسی پایدار به غذایی است که پاسخگوی نیازهای تغذیهای او بوده و فاقد عناصر سمّی و خطرناک باشد. ارائه محصولات غذایی تراریخته، عواقب و عوارض ناشی از تغذیه با این محصولات برای سلامت مصرفکنندگان، همراه با کنترل گسترده شرکتهای خصوصی بر روند تحقیقات علمی در خصوص بررسی عوارض احتمالیشان، موجب بروز نگرانیهای جدی در میان فعالان عرصه حقوق بشر شده است. شرکتهای مزبور با استناد به پاراگراف سوم ماده 15 میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، هر نوع مداخله و نظارت بخش دولتی در روند تحقیقات خود را خلاف اصول بنیادین حقوق بشر دانسته و از فاش نمودن نتایج علمی حاصل از تحقیقات انجام شده در آزمایشگاههای تحت کنترل خود نیز امتناع میکنند و همواره مدعیاند که غذاهای تراریخته با غذاهای معمولی هیچ تفاوتی ندارند. موضوعی که نه تنها موجب نقض «حق بر غذای کافی» میشود، بلکه در تضاد با برخی اصول «اخلاق زیستی» از جمله «اصل زیانبار نبودن» است. بدینترتیب، پرسش اصلی آن است که در مواجه با تقابل ایجاد شده میان «حق بر غذای کافی» و التزام به اصول« اخلاق زیستی» از یک سو و «حق انجام آزادانه تحقیقات علمی و فعالیتهای خلاقه» از سوی دیگر چه باید کرد؟ آنچه مسلم است رویه موجود توان پاسخگویی به مشکلات ایجاد شده در خصوص تامین «حق بر غذای کافی» و اصول «اخلاق زیستی» را ندارد. بنابراین دولتها و شرکتهای خصوصی فعال در زیست فناوری تراریخت با توجه به لزوم پایبندیشان به اصول بنیادین حقوق بشر و « اخلاق زیستی»، مکلف به اصلاح شیوه موجود و برقراری تعادل میان منافع متفاوت هستند.
- مواد غذایی تراریخته؛ حق بر غذای کافی؛ اخلاق زیستی؛ حق انجام آزادانه تحقیقات علمی و فعالیتهای نوآرانه؛ میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی؛ اجتماعی و فرهنگی
ارجاع به مقاله
مراجع
ابراهیم گل، علیرضا. (1387). حق بر غذا، پیش شرط تحقق سایر حقوق. مجله حقوق بینالمللی، معاونت حقوقی و امور مجلس ریاست جمهوری. ج 39. (25) ، 221 تا 244.
السان، مصطفی. ( 1386). اصول اخلاق زیستی. مجله تحقیقات حقوقی. (45)، 153 تا 184.
باقری، عبدالرضا. (1386 ش). اصول بیوتکنولوژی گیاهی. چاپ اول، مشهد: انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد .
بهنام، سعید. ( 1384). اخلاق زیستی و تهدیدات فرآوردههای غذایی دستکاری شده زنتیکی. کنگره بینالمللی اخلاق زیستی. 153 تا 163.
شریفی سیرچی، غلامرضا ، کاظمیپور، علی. (1388). بیوتکنولوژی، اصول و مبانی، چاپ اول، کرمان: انتشارات دانشگاه شهید باهنر کرمان.
صادقی، محسن .(1387 ). حمایت از ابداعات دارویی و الحاق به سازمان تجارت جهانی، چاپ اول، تهران: بنیاد حقوق میزان.
کاظمی، عبدالحسن، عباسی، محمود. ( 1387). مواد غذایی تراریخته و حقوق مصرفکننده. فصلنامه اخلاق در علوم و فنآوری. ج3. (4)، 47 تا 55.
کاظمی، عبدالحسن، قره یاضی، بهزاد، کاظمی، مصطفی. (1389). خلق مجدد طبیعت. مجله ایمنی زیستی . ج4. (2)، 67 تا79.
Adams, M. (2012). Toxicity of GMO now scientifically established, Available from : http://www.naturalnew.com.Last visited(2/5/2013)
Ahluvalia, Pooja .(2004). The Implementation of the Right to Food at the National Level: A critical Examination of the Indian Campaign on the right to Food as an Effective operationalization of Article II of ICESCR. NYU school of law. New York, Centre for human Rights and Global Justice Working paper Economic, Social and cultural Rights series,8, 1-35.
Batalion, Nathan . (2009). Harmful effects of Generally Modified Foods, Available from : http://www.raw- wisdom.com.Last visited(2/5/2013)
Beijing declaration on food safety.(2007). International food safety forum world health organization on line Available from : http// www.who.int/foodsafety/fs.
Benbrook, Charles . (2008). Genetically Engineered crops and Pesticide use in the united states: The first Nine Years, Biotech Info Net, Tachnico, (6)4 , 1-12.
Craven,Mathew.(1995). The International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, Perspective on its Development, Oxford :Clarendon Press.
Domingo, JL .(2007) .Toxicity studies of Genetically Modified plants: A review of the published literature, Critical reviews in food science and nutrition, ( 47)8 , 713-721.
Eide, Asbjorn . (1998). the Human Right to Adequate Food and Freedom from Hunger, In the Right to Food in Theory and Practice, Rome: FAO .Vidar, Margret . (2003), implementing the Right to Food: Achievement, Shortcomings and Challenges: Advantages of framework law, New Delhi: FAO.
Eijck, Paul . (2010). The History and future of GM potatoes, Available from: pro.com/news Letters/ 21003/0.htm.
Ermakova, Irina . (2006) . genetically modified soy Leads to the decrease of weight and high morality of rats of the first generation, Pre liminary studies, (1)12, 4-13.
Falk, BW. (2008). transgenic crops generate new viruses and new diseases. Science , (94) 63, 1387- 1395.
Haugen, Hans . (2008). Human Rights and Technology – A Conflictual Relationship? Assessing Private Research and the Right to Adequate Food. Journal of Human Rights, (32)7, 224 – 244.
Kasturi, Pascale. (2012). Technology and food security, Humanomics, (2)25, 163.
Kuczewski, MG.(1999). Ethics in long – term care, are the principles different?, Theorical Medicine, 20, 15-29.
Narula, Smita. (2006). The Right to food: Holding Global Actors Accountable under International Law, Columbia Journal of Transnational Law, (44)35, 684-698.
Negri, Stefania. (2009) .Food safety and Global Health: an International law perspective. GLOBAL HEALTH GOVERNANCE, (1)2, 1-28 .
Nielsen, KM. (2004). Monitoring and modeling horizontal gene transfer. Nature Biotechnology, 22,1110- 1123.
Pradesh, A. (2006). Mortality in sheep flocks after, Crazing on BT cotton fields, Report of the preliminary Assessment, Available from:http://www.gmwatch.org.
Roullier, Francois. (2009). A Comparison of the effects of three GM Conversations on Mammalian Health. International Journal of Biological science, (12)5, 700- 706.
Scahczenski, J. (2006). Transgenic Crops, Available from : httpY//www.attra. ncat.org.
Smale , M. (2011). Challenges in measuring the economic impacts of biotech crops in developing agriculture. International workshop on socio-economic impacts of genetically modified crops, co-organized by JRC-IPTS and FAO, European Commission, 55-62.
Stephen, R . (2006). The composition of Glyph sate Tolerant Soybean Seeds Is Equivalent to that of conventional soybeans? The Journal of Nutrition, 4, 120-126.
Tudisco, R. (2006). Genetically Modified Soya bean in Rabbit Feeding: Detection of DNA Fragments and Evaluation of Metabolic Effects by Enzymatic Analysis, Animal science, (89) 82, 180- 193.
Velimiro ,A .(2008) Biological effects of transgenic Maize NK 603 X Mon 810 Fed in Long-term reproduction studies in mice, Forshungsberi chteder section,(4)3,12-25.
Wendt, Jan. (2009). Biotechnology and Development: A balance between IPR protection and benefit-sharing, Electronic Journal of Biotechnology, (4)3,194- 205.
Young, Katharine . (2008). The Minimum core of Economic and social Rights: A Concept in Search of Content. Yale Journal of International law, (8) 1, 220 – 232
- چکیده مشاهده شده: 649 بار
- PDF دانلود شده: 295 بار